Jeżeli zakupią Państwo drewno, które przeznaczone jest do wcześniejszego sezonowania (w celu zmniejszenia jego wilgotności), najlepiej ułożyć je we wcześniej przygotowanej drewutni, lub co najmniej zadaszeniu. Im lepsza wymiana powietrza i większe nasłonecznienie, tym szybciej drewno się wysuszy i będzie lepszy efekt palenia.
Dlatego też tartak ISKRA oferuje swoim klientom drewno kominkowe łupane i sezonowane przez około 6 miesięcy na placu, ułożone na paletach co sprawi że załadunek i rozładunek przebiega bardzo sprawnie.
W ofercie drewna kominkowego posiadamy następujące gatunki:
Brzoza – świetnie nadaje się do rozpalania, spala się szybciej niż w.w. gatunki, lecz daje przy tym więcej energii cieplnej.
Olcha – wyschnięta dobrze pali się w kominku, można również używać do rozpalania.
Dąb i buk – bardziej się żarzy niż pali płomieniem, ma duża wartość energetyczną, jednak potrzebuje dłuższego okresu sezonowania niż wyżej wymienione gatunki